Malmös ungdomar har tagit fram konkreta förslag för hur Granitor Properties kvarter Embassy of Sharing i Hyllie ska bli en mer attraktiv plats för unga.
Det är sällan som företag engagerar sig i dessa frågor och medvetet söker upp oss ungdomar för råd och tips. Det skapar mycket värde för oss, man får mer tro på samhället, säger 23-årige Närvid Esmaeil.
På ett seminarium i Almedalen sommaren 2021 presenterades en rapport av en undersökning där över tusen Malmöungdomar hade intervjuats om hur de såg på sin framtid. En av åhörarna på seminariet var Sten Lindquist på Granitor Properties.
– Det framkom att de här ungdomarna inte hade något hopp eller tro alls på framtiden, och det berörde mig väldigt mycket. Jag tänkte direkt att ”här har vi en chans att göra något tillsammans”, säger han.
Några månader senare inledde Granitor Properties och Fryshuset ett samarbete där man startade ett ungdomsråd med åtta ungdomar, med målet att göra unga mer delaktiga i stadens utveckling. Vad behövde unga för att trivas?
– Vi på Granitor Properties behövde hjälp med att förstå hur vi skulle designa Embassy of Sharing för att göra kvarteret till en plats där alla i Malmö vill vara. Vi ville inte prata om utan med ungdomar för att få insikter om hur vi skapar en inkluderande mötesplats för deras generation. Unga sitter på värdefull information som vi vuxna behöver, säger Sten Lindquist.
De åtta ungdomarna i rådet blev länken mellan Malmös unga och Granitor Properties. Under ett års tid har ungdomar från hela Malmö intervjuats, och nu har en lista med förslag presenterats för Granitor Properties, berättar Ranya Suker som är med i ungdomsrådet och bor i Hyllie.
– Vi började med att planera hur vi skulle nå ut till Malmös unga. Vi skrev ner vilka frågor vi skulle ställa och på vilka olika språk. Sedan intervjuade vi ungdomar från alla delar av Malmö, och vi har även haft workshops.
Ranya Suker upplever att det har varit enkelt att få de intervjuade att öppna sig och prata fritt eftersom de varit jämgamla och delar samma bakgrund. Marcos Kuberna, som också deltar i ungdomsrådet, berättar att många haft önskemål om en specifik plats för studier och kreativitet, med öppettider både på kvällar och helger.
– Flera har också lyft att mångfald är viktigt. Om man kommer till Hyllie vill man känna sig representerad. De önskar också att det finns vuxna på plats som har erfarenhet av ungdomar och att det finns aktiviteter som de unga själva har fått vara med och bestämma.
Nästa steg i processen är att Granitor Properties ska ordna ett studiebesök, så ungdomarna får se platsen och kan bli mer aktiva i byggprocessen. Deras förslag om hur den yttre och inre miljön i Embassy of Sharing ska designas och tas vidare med arkitekterna på Wingårdhs som ritar området. Granitor Properties har även en tanke på att involvera ungdomarna i digitaliserings-processen av området och i utvecklingen av kvarterets sociala medier. Närvid Esmaeil, en av ungdomsrådets deltagare, hoppas att samarbetet med Granitor Properties inte slutar här utan att de kan fortsätta ha kontakt och utbyta idéer med varandra.
– I det här projektet har vi ungdomar fått möjlighet att påverka och uttrycka våra åsikter, det har varit väldigt värdefullt för oss. Det är sällan man ser företag engagera sig i dessa frågor och medvetet söka unga för råd och tips. Det skapar otroligt mycket värde för oss, man får mer tro för samhället, säger han.
Sten Lindquist instämmer.
– Jag tycker att det här har varit ett fantastiskt roligt projekt. Det borde vara en självklarhet när man jobbar med produktutveckling, stadsdelsutveckling eller fastighetsutveckling att alltid engagera målgruppen. Framtiden är något vi skapar tillsammans, säger han.
I Embassy of Sharing i Hyllie i Malmö gör vi verklighet av framtidens visioner om ett hållbart kvarter. Här tar vi vara på naturens resurser och varandras kompetenser. Genom att dela kan vi åstadkomma mer och förbruka mindre.
Läs mer om Embassy of Sharing här!