Fyrtornet - en vägvisare mot en hållbar framtid

Äntligen närmar det sig. Malmös unika projekt Embassy of Sharing kommer att sätta Hyllie, Malmö och Sverige på världskartan över innovativ och hållbar stadsdelsutveckling. Först ut – Fyrtornet.

Alla pratar om att skapa framtidens hållbara samhälle men hur ska det gå till? Vem ska testa det nytänkande och satsa på det obeprövade? Granitor Properties och Wingårdhs arkitektbyrå hade ett förslag som Malmö stad valde ut i hård konkurrens – och därmed blir snart en hel delningsambassad verklighet.

FN:s 17 globala mål för hållbar utveckling

Det var 2017 som Malmö stad anordnade en markanvisningstävling, där ett av kraven var att förslaget skulle vara ekologiskt, ekonomiskt och framförallt socialt hållbart. 

Tillsammans med arkitektbyrån Wingårdhs föreslog Granitor en omfattande vision på hur det utvalda området skulle utformas, med sju olika fastigheter som alla tar hänsyn till FN:s 17 globala mål för hållbar utveckling i Agenda 2030.

Förslaget visade sig vara speciellt på många sätt, och Granitor vann. Ett utdrag ur Juryns motivering: ”…Med Fyrtornet i spetsen…ger förslaget uttryck för det Öresundskt kosmopolitiska. På ett vågat och självsäkert sätt och med en inbyggd tro på människans inre kraft skapar förslaget förutsättningar för oväntade möten.”

En progressiv byggnadstradition

Den som har ritat Fyrtornet är Gustaf Wennerberg, arkitekt på Wingårdhs sedan 2011 och bosatt i Malmö. Han har tidigare varit delaktig i utformningen av bland annat Malmö Saluhall, Mall of Scandinavia i Stockholm och Emporia i Malmö.

– Med Fyrtornet för vi Malmös progressiva byggnadstradition vidare – vi får en kaxig byggnad i en kaxig stad. Det blir Sveriges högsta kontorshus i massivträ med klimatvänlig stomme, som har fokus på delningsekonomi.

En utmaning att få träet att synas

Gustaf Wennerberg är glad över Fyrtornets inbjudande budskap.

– Fyrtornet är det första huset man möter när man stiger av tåget från Köpenhamn – det första huset man möter när man kommer till Sverige! Vad kan vara ett mer passande sätt att välkomna alla personer som kliver av tåget på sitt första stopp i Sverige än en hög, varmt upplyst byggnad i trä?

En utmaning med trästommar är att låta träet synas, menar Gustaf Wennerberg.

– Vi ville låta människor uppleva att de faktiskt är i ett trähus. I slutändan är stommen ofta inpackad i gipsskivor, isolering och olika fasadbeklädnader så att man inte märker att man är i en byggnad av trä. Vi ville att trästommen skulle gå att avläsa även exteriört, så att också människor som inte är inne i huset, på torget och på stationen, kan se och uppleva den spektakulära stommen av massivträ.

En mötesplats mellan Emporia och stationshuset

Nu närmar det sig allt mer byggstart av de totalt 55 000 kvm på det tomma området mellan det välbesökta köpcentret Emporia och tågstationen i Hyllie. Ytorna ska fördelas jämnt mellan kommersiella ytor och bostäder, och Fyrtornet som kommer att ligga närmast torget är den fastighet som byggs först.

Varje fastighet i Embassy of Sharing har ett eller flera sociala åtaganden i tävlingsförslaget, och Fyrtornets är att vara en mötesplats för medborgardialog, demokratiutveckling, livslångt lärande och Agenda 2030.

Sten Lindquist är affärsstrateg på Granitor och konceptägare för Embassy of Sharing och han menar att den där hållbara framtiden är något vi skapar tillsammans.

– Fyrtornet kommer att vara för alla som vill vara med och bidra till en bättre värld. Man kan inte lösa dagens problem med gårdagens lösningar så vi måste tänka annorlunda, och vi måste skapa framtiden tillsammans.

Lokal valuta på skissbordet

Nu håller man på att bygga ett community tillsammans med en rad aktörer från näringsliv till kultur och forskning.

– På skissbordet finns allt från lokal valuta till en kombination av näringslivsacceleratorer och forskningshubbar. Vi kommer att hitta nya sätt att tänka kring hur fysiska ytor och tjänster kan delas för att skapa liv, rörelse och oväntade möten, säger Sten Lindquist.

Hur det ska ske i praktiken har man ännu inget facit på.

– Vi erbjuder möjligheten till en unik plattform. Innehållet bestämmer de företag, organisationer och privatpersoner som är med och bidrar.

Hur kan man då bidra? Som exempel ger han allt från att köpa en ekologisk rättvisemärkt kaffe till att vara med och delta aktivt i de forum som skapas.

– Om du vill engagera dig i samhällsfrågor idag måste du välja en viss fråga, ett politiskt parti eller en organisation. Oavsett vem du är blir Embassy of Sharing ett ställe där man kan utveckla alla idéer för en bättre framtid.

{{image.Content}}

{{ index + 1 }}/{{ totalImages }}

{{ model.Text.Heading }}

{{ model.Text.Ingress }}
{{ model.Text.Content }}
{{ model.Quote.QuotePropertyName }}
{{ model.Quote.QuoteCity }}