Ergositter 1300 - SSAB Oxelösund

En referens genomförd av KLAB (Kristianstad Lyftdon AB) som sedan januari 2023 är en del av Granitor Systems AB.

Effektiva förarmiljöer – hytter, stolar och joysticks i samverkan!

Stolar

Bakgrunden till KLAB-stolens och armstödens ut- formning är att föraren hela tiden ska ha stöd för hela underarmen för att manövrera kranen eller annan utrustning med fingrarna. Samtidigt får förarens kropp fullt stöd med rätt mjukhet och uppbyggnad inbyggd. KLAB förebygger besvär och skador genom ergonomiskt riktig utformning av operatörsstolar och lindrar redan uppkomna problem med hjälp av unika inställningsmöjligheter.

Ergositter 1300

Ergositter 1300 är ett helt nytt koncept där det är lätt att välja olika positioner. Dessa är ytterligare anpassade för att operatören enkelt ska kunna växla mellan olika positioner för ändrad arbetsställning. Operatören kan välja att stå upp och manövrera maskinen eller välja olika sittställningar för att kunna avlasta rygg, armar och axlar på ett naturligt sätt. Det finns även en viloposition där man kan fälla stolen bakåt och inta en behaglig viloposition.

Ergositter 1300 har ett helt nytt användargränssnitt för att manövrera de olika rörelserna. Displayens grafik innehåller inga texter, operatören får i stället snabbt en intuitiv förståelse för hur det fungerar utan att att vara hänvisad till något specifikt språk.

Inloggning sker enkelt och operatörerna har sedan sina senast inställda positioner lättillgängliga att välja från displayen.

Effektiva lösningar

All utveckling, konstruktion och tillverkning sker i våra egna lokaler vilket ger översikt och full kontroll genom hela produktionslinjen. Vi utvecklar och förbättrar löpande för att anpassa till ny teknik.

SSAB Oxelösund

En av KLAB:s största och äldsta kunder är SSAB som på olika platser i Sverige tillverkar stål i olika former. Till de olika anläggningarna över hela landet levererar vi fortlöpande nya och moderniserade förarhytter, stolar och joysticks. Genom ett mycket tätt och bra samarbete har vi skapat en standard som numera gäller för allt material till SSAB.

KLAB tar nu ett stort och rejält kliv uppåt för att möta höjda ergonomiska krav från våra kunder och därmed leverera den första Ergositter 1300 till just SSAB Oxelösund.

Helt nytt koncept

Ergositter 1300 är en helt nyutvecklad förarstol som har den allra senaste tekniken för att möta nya ergo-nomiska krav. Med denna nya förarstol förbättras arbetsmiljön ytterligare för operatörerna vid Sax-sträcka 2 hos SSAB Oxelösund.

I ett nära samarbete med kundens produktions-chef, drifttekniker och ergonomer diskuterades och växte det fram ett helt nytt förarstolskoncept. Ergositter 1300 som är resultatet av detta samarbete hjälper operatörerna till en bättre arbetsmiljö och därmed färre förslitningsskador.

– Vårt samarbete har fungerat väldigt bra där KLAB lyssnat in våra önskemål och lyckats ta sig förbi en hel del problem som fanns på vägen, berättar  Ebba Williams, ergonom på SSAB i Oxelösund. Resultatet fick ta sin tid, men till slut kunde KLAB presentera en prototyp som vi tillsammans utvecklat vidare.

Stående eller sittande

Ett krav från just ergonomerna var att operatörerna måste kunna växla mellan sittande och stående arbete för att kunna komma åt kända problem med hälsan för stillasittande medarbetare.

– En del av detta löstes med hjälp av manöver-spakar integrerade i själva armstöden, fortsätter Ebba Williams. Tillsammans lyckades vi även ta fram enklare och klarare inställningsmöjligheter med tydlig logik för personalen.

Operatörsrollen innebär ofta en hel del monotontensamarbete. De variationer som Ergositter 1300möjliggör, motverkar dessa problem.

– Min upplevelse är att det fungerar mycket bra nu, kommenterar Tanja Lupala, drifttekniker på Sax-sträckan i Oxelösund. Jag har faktiskt inte hört något negativt från mina kollegor och KLAB har verkligen lyssnat på våra önskemål genom bra lösningar!


Ergositter 9000 - SSAB Borlänge

En referens genomförd av KLAB (Kristianstad Lyftdon AB) som sedan januari 2023 är en del av Granitor Systems AB.

Läs nästa case