23 september 2016
Materialutmattning är den vanligaste orsaken till att ett skruvförband havererar. Att ha god kunskap om skruvförbandens funktion skapar mindre risk för produktionsstopp och en tryggare arbetsmiljö.
Ett skruvförband kan vara en komplicerad affär. Hundratals faktorer påverkar resultatet när förbandet blir monterat och hundratals andra faktorer påverkar dess egenskaper och livslängd under drift.
För att veta att en skruv är rätt åtdragen gäller det att beräkna friktionskoefficienterna och sedan dra åt den med ett styrt verktyg med korrekta inställningar.
– För att det ska bli rätt krävs att man vet hur man ställer in verktygen, som kostar allt från SEK 10.000 till 250.000 styck, och hur man utför momenten, berättar Fred Egman på Metalock. Han har jobbat med utbildningar inom skruvförband i över 20 år och sitter bland annat med i ledningsgruppen för yrkeshögskolan inom underhåll och automatik.
– Jag är en skruvnörd, säger han med ett leende, och berättar att skruvteknik är ett komplext område som omfattar friktion, metallurgi och kemi.
– Det är konstigt att skruvdragningar inte kräver certifikat, medan svetsning gör det. Dåligt åtdragna skruvar är ofta orsak till haverier som medför driftsstopp, läckage av farliga gaser och kemikalier, personskador och skador på miljön.
Alla underhållstekniker på Metalock är utbildade i skruvförband och skruvteknik och använder styrda verktyg.
– Genom åren har vi samlat på oss en gedigen praktisk erfarenhet och teoretisk kunskap om åtdragning av skruvförband som vi gärna delar med oss av. Därför arrangerar vi cirka 50 kurser per år i momentverktyg, skruvsträckning, säkerhet och fästelementteknik, säger Fred Egman avslutningsvis.
Som Midroc har vi tillsammans med kunder och partners utvecklat hållbara lösningar i över 25 år. Nu har vi blivit Granitor. Samma människor, samma engagemang, samma möjligheter – nytt namn.