Lågorna syntes över bygden, när gjuteriet Arvika brann. Det var den 17 april 2020. I april 2021 är verksamheten igång, efter ett gediget restaurerings- och moderniseringsarbete. Tillsammans med Automation har Granitor Electro, tidigare Midroc Electro, varit en av nyckelspelarna i arbetet.
När lågorna stod höga och hotade med att sluka hela fabriken, lyckades räddningstjänst och gjuteriets egna personal rädda viktiga delar av produktionslinjen. Det var en jätteinsats, som har gjort det möjligt att bygga upp fabriken igen. Hade allt brunnit ner hade det kanske inte varit möjligt och orten Arvika hade förlorat en stor arbetsgivare.
Tillsammans med Granitor Automation var Granitor Electro, tidigare Midroc Automation och Midroc Electro, den största underleverantören och en nyckelspelare för att återuppbyggandet skulle gå enligt plan. För arbetet med att bygga upp fabriken gick helt enligt plan. Det är ett gott betyg med tanke på komplexiteten, nedbrunna delar skulle byggas upp och synkas med de ursprungliga från 1970-talet.
– Det hade varit lättare om allt hade brunnit ner, stor del av vårt arbete går ut på att följa en avbränd kabel för att se varifrån den kommer, för att sedan kunna byta ut den och koppla ihop rätt saker med varandra. Och det blir inte lättare av att stora delar av dokumentationen brann upp. Det tydliggör värdet av att spara ner all dokumentation elektroniskt som man gör idag, säger Nicklas Andersson, Granitor Electro.
För varje dag fabriken "står stopp" ökade den ekonomiska risken, inte minst risken att förlora kunder.
– Om detta hade varit ett moderniseringsprojekt hade man planerat det noga under ett år innan. Nu tvingades vi göra en förstudie och plan på några veckor, och med tanke på att vi inte visste vad vi skulle mötas av, så behövde planen hela tiden revideras, berättar Carl-Magnus Olesen, projektledare för Arvika Gjuteri.
Han är nöjd med Granitor, som snabbt kom på plats och lika snabbt har levererat. Periodvis har det krävts upp till 35 man från tio olika avdelningar från flera regioner i Sverige för att reda ut kaoset på den brandhärjade platsen.
– Vi har jobbat med bränder inom industrin tidigare, så trots att det var rörigt kändes det som hemmaplan. Det som är utmanande är att ha en stor hög med kablar som brunnit och som fortfarande kan vara strömförande, berättar Nicklas.
En stor utmaning var att det var svårt att förutsäga vad som skulle göras. Inget gick att planera, mer än i grova drag. Samtidigt tog Covid-19 allt större grepp om världen. Gjuteriets egna ansvarige för elanläggningen hörde till riskzonerna, så den rollen tog en av de ledande montörerna från Granitor Electro ansvar för.
Förutom rivning av den brandhärjade anläggningen, gjorde Granitor Electro de nya elinstallationerna och Granitor Systems tog fram nya ritningar, byggde apparatskåpen och programmerade den återuppbyggda produktionslinjen
Som Midroc har vi tillsammans med kunder och partners utvecklat hållbara lösningar i över 25 år. Nu har vi blivit Granitor. Samma människor, samma engagemang, samma möjligheter – nytt namn.
Läs mer om namnbytet här
Inom loppet av två år lyckades Göteborg Energi, tillsammans med Granitor Electro, fördubbla effektutaget per kvadratmeter solceller.
Läs nästa referensprojekt