En SPA- och hotellanläggning med visionen att, med ljus- och ljudinstallationer, trigga alla gästens sinnen. Byggd utan installationsritningar. På mindre än ett år. Det är ett av de mest givande uppdrag Kjetil Sörhman och hans gäng på Granitor Electro, tidigare Midroc Electro, någonsin har jobbat med.
Ästad hotell- och konferensanläggning på den Halländska landsbygden vid Varberg har en vision utöver det vanliga, ledd av ägaren Daniel Carlsson. Hans mål är att skapa en upplevelse där gästens alla sinnen triggas med hjälp av bland annat ljus och ljud. Det ställer helt andra krav på underleverantörer, inte minst de som installerar elen.
Hotellbranschen är förvånansvärt traditionell, även nya lyxiga hotell har väldigt enkla elinstallationer som inte alls tar tillvara de möjligheter som dagens teknik kan ge. Mitt mål är att göra det och ge mina gäster en helt annan upplevelse. Därför söker jag efter leverantörer som är lösningsorienterade och går igång på utmaningar, som gillar att resonera sig fram till olika lösningar. Det kräver en hel del och passar inte alla, säger Daniel.
Hans vision är att ta fram innovativa lösningar som tar tillvara den senaste tekniken. Målet är att anläggningen ska imponera lika starkt på en gäst 70 plus likaväl som på en tonårsgäst.
Väldigt få, om knappt någon, lösningar har således funnits färdiga och kunnat föras ner på en ritning. Allt är utvecklat under arbetets gång. Vilket har varit en jätteutmaning för det gäng från Granitor Electro, tidigare Midroc Electro, som har installerat all el, ljus och ljud. I princip varenda installation är unik och egenutvecklad; från armaturerna i trädgården till tekniken i alla hotellrum, konferensanläggning och SPA-delen.
Teamet som har ansvarat för installationerna har gillat utmaningen med att arbeta fram lösningarna. Särskilt som det har inneburit ett nära samarbete och tät dialog med ägaren. Gångerna då de har testat olika lösningar och komponenter har varit många. Periodvis har kontoret förvandlats till ett minilabb för att testrigga olika lösningar.
Det är ett mycket komplext projekt, som kräver flera specialistkompetenser. Det roliga är att vi har många av de kompetenserna inom företaget i vår region, så det är ganska få resurser vi har behövt ta in externt, säger Kjetil.
Även rummen är har varit lite utmanande. När väggarna byggdes visste man till exempel inte hur mycket kapacitet som skulle behövas, bara att mycket teknik skulle få plats på liten yta. Hur beställer man material till ett sådant uppdrag?
Jag bad vår leverantör om de största elcentralerna som fanns inom ramen för bredden på den vägg de skulle monteras in i. Vi trodde att vi hade tagit i, men nu vet vi att de skulle behöva vara ännu större. För att få plats med allt har vi gömt en hel del komponenter under sängarna, i speciallådor vi har byggt, säger Kjetil.
Allt i rummet styrs via den vägghängda skärmen eller via displayerna vid sängarna. Grunden utgörs av programmering med KNX. Crestron är det övergripande systemet, som gör det möjligt att styra allt från en plattform. Man har lagt stor vikt vid att användargränssnittet ska vara så enkelt och tilltalande som möjligt. Ett exempel: När man rör vid skärmen nattetid aktiveras endast några av funktionerna, så att endast delar av belysningen går igång. På så sätt stör man inte sovkompisen om man själv är uppe och tassar.
Som Midroc har vi tillsammans med kunder och partners utvecklat hållbara lösningar i över 25 år. Nu har vi blivit Granitor. Samma människor, samma engagemang, samma möjligheter – nytt namn.
Läs mer om namnbytet härGranitor Electro levererade samtliga elinstallationer för den nya Gullbergstunneln i Göteborg som invigdes vintern 2020.
Läs nästa referensprojekt