TEKNIKER

Hur är det att jobba som fibertekniker?

Läs om Jesper Viktorsson som tycker att arbetet som fibertekniker är varierande och självständigt. Han pluggade ellinjen på gymnasiet, började arbeta med kabel-tv och övergick till fiber för ungefär 15 år sedan.

Många som arbetar med fiber har, som Jesper, läst el på gymnasiet. Det är dock inget krav att vara elektriker i grunden. Det finns en ettårig Yrkeshögskoleutbildning som är förberedande för att kunna bli certifierad fibertekniker, men Jesper menar att det viktigaste är erfarenheten.

Flexibelt och varierande jobb

Arbetet är väldigt varierande, som fibertekniker kan man jobba med allt inom datakommunikation. Jesper arbetar mycket åt Falu stadsnät, bland annat med felsökning och med att skarva fiber där det behövs mer.

- Jag tycker om att felsöka. Då får man klura och använda huvudet, det är roligast. Men ibland kan det vara skönt att svetsa fiber en hel dag, säger Jesper.

Han berättar vidare att det inte går att stressa när man svetsar fiber. Man behöver vara lugn och metodisk.

De flesta uppdrag genomförs i Falun men Jesper åker även runt en del eftersom Falun har den enda renodlade fiber- och teknikavdelningen på Granitor Electro.

- Det mesta kan de andra avdelningarna dra själva men när det kommer till att mäta och svetsa eller skarva då rycker vi in, berättar han.

På fritiden kör Jesper bland annat mountainbike och motorkross. Han berättar att det innebär en hel del skruvande och mekande även på fritiden, så där går arbetet och fritidsintresset lite ihop.

Bra kollegor och självständigt jobb

Jesper tycker att Granitor Electro är ett bra företag och att avdelningen han arbetar på är toppen med bra kollegor. Han skulle absolut rekommendera andra att söka sig både till hans yrkesroll och Granitor Electro.

- Ingen dag är den andra lik. Även om man svetsar fiber så är det oftast på olika ställen så det blir variation och man kan styra sin dag. Det är ett självständigt jobb, säger Jesper.

Det är också flexibelt och man kan påverka vilken typ av jobb man vill ha och om man vill arbeta ensam eller tillsammans med någon. Jesper berättar att vid villainstallationer är man oftast två, men vid till exempel service av stadsnät är man oftast ensam.

- Men vi håller ihop som grupp och hjälper varandra och bollar idéer om man behöver hjälp eller stöttning i eller kring sina åtaganden, säger han.

Hellre ett bra genomfört jobb än så snabbt som möjligt

När Jesper jämför med tidigare arbetsplatser så tycker han inte att det är lika mycket tidspress på Granitor Electro.

- På vissa företag måste det gå fort, men här gäller ett bra jobb hellre än så snabbt som möjligt, det gillar jag, säger han.

Jesper tycker också att det här yrket passar lika bra för killar som tjejer.

- Vi har bara en tjej på vår avdelning så det skulle passa bra med fler. Det känns som om det blir lite trevligare stämning när det är blandat, säger han.

Jesper tycker att det är lätt att prata med arbetsledaren och säger att man också jobbar nära projektledarna.

- Vi är på samma kontor och brukar ha gemensamma AW och annat och det känns bra och kul, avslutar han.